Doties uz saturu

“Eiropas medus brokastis”- izglītojošā nodarbība 1.– 4.klašu skolēniem

    Skolā norisinājās Latvijas Biškopības biedrības organizētā izglītojošā nodarbība Eiropas medus brokastis”, kurā 1.–4. klašu skolēni iepazinās ar biškopja ikdienu, dravas dzīvi un medus tapšanas procesu. Pasākuma mērķis bija veicināt bērnu izpratni par biškopības nozīmi un medus vērtību ikdienā.

    Nodarbības sākumā skolēni devās “ceļojumā” uz dravu – uzzināja, kā dzīvo bites, kā tās vāc nektāru un kā šis nektārs pārtop gardā un vērtīgā medū. Bērni noskaidroja, ka medus rašanās ir sarežģīts un rūpīgs process, kas prasa lielu biteņu un biškopja sadarbību.

    Īpašu interesi raisīja stāstījums par biškopja darbu un darba rīkiem. Skolēni apskatīja bišu rāmjus, dūmekli, šūnu izgriezējus un citus darbarīkus, kas palīdz biškopim droši un prasmīgi strādāt dravā. Tika izskaidrots, kāpēc nepieciešams aizsargtērps un kā biškopis rūpējas gan par bitēm, gan par medus kvalitāti.

    Nodarbības turpinājumā bērni uzzināja, kāpēc medus ir vērtīgs cilvēka organismam – tas ir dabīgs enerģijas avots, palīdz stiprināt imunitāti un ir bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Skolēni kopīgi pārrunāja veselīgus uztura paradumus un dabīgo produktu nozīmi.

    Pasākuma noslēgumā norisinājās visgaidītākais brīdis – medus degustācija. Skolēni nobaudīja dažādu ziedu medu, salīdzināja tā krāsu, aromātu un garšu, kā arī dalījās iespaidos par to, kurš medus veids šķitis visgardākais.

    Izglītojošā nodarbība radīja skolēnos patiesu interesi par biškopību, medus tapšanu un dabas procesu daudzveidību. Tā stiprināja bērnu izpratni par veselīgu uzturu, kā arī mudināja novērtēt cilvēku un dabas sadarbību.